לחץ – מציל חיים או הורס חיים?
כיצד להתמודד עם לחץ ולנתב אותו למקום חיובי
נעשה לרגע זום אאוט מעולם האימונים למען נושא חשוב מאוד בימינו – "תופעת האומה בלחץ".
מחקרים רבים מראים כיצד תופעה זו הפכה להיות המגפה של המאה ה-21.
איזה השפעה הרסנית יש ללחץ על חיינו ואיך ניתן להתמודד עם התופעה?
תחשבו על זה, יש לנו טריגרים שמלחיצים אותנו בכל פינה במהלך היום – בפן החברתי, בפן הכלכלי ובפן האישי.
גם הרשתות החברתיות יעשו לרוב את ההפך ממה שאולי כיוונו. ייצרו אצלנו סטרס שהרי אנחנו משווים עצמנו לאחרים.
לחץ הוא אינסטינקט טבעי שבא להגן עלינו, הוא נועד לספק לנו מקסימום אנרגיה ברגע נתון, כדי שנוכל לדוגמא לברוח מטיגריס, או מכל סכנת חיים אחרת שאנחנו מזהים.
כשאנחנו לחוצים באופן קבוע, הבריאות שלנו היא זו שגובה את המחיר…
לחץ יתר מגביר את ייצור הורמון הקורטיזול. הקורטיזול מעלה את רמות הסוכר בדם כדי לתת לנו יותר אנרגיה, ומגביר את לחץ הדם. כאשר אנחנו בלחץ מתמשך הקורטיזול עובד יתר על המידה, וכתוצאה מכך נחלשת המערכת החיסונית ואנו חשופים יותר בפני מחלות.
בנוסף, לחץ כרוני יכול להוביל לבעיות נפשיות כמו דיכאון וחרדה.
3 הדרכים להתמודדות עם לחץ:
1) פעילות גופנית – האנדרופינים המשתחררים בפעילות גופנית עוזרים להרגיש טוב ולהתמודד עם הלחץ, 10 דקות ביום של חבל/הליכה/אופניים יעשו את ההבדל.
2) תזונה נבונה – מזון טבעי יעזור לאזן את רמות הסוכר בדם ויקנה לכם ערכים תזונתיים שיפחיתו את ייצור הקורטיזול (בניגוד למזון מעובד שרק יעלה את רמות הסוכר בדם).
3) מיינדפולנס/מדיטציה – הרעיון הוא ללמוד להיות קשוב לעצמך ולכוח של הרגע.
לימוד של המוח לשמור על זרם מחשבות חיובי שעם הזמן יוביל לשיפור ההתמודדות עם מצבי לחץ וחרדה.
בימינו, טכניקות להתמודדות עם לחץ שוות זהב. מצאו מה עובד לכם והתמידו בזה.
עובדה מעניינת בהקשר של שריפת שומן – כשהגוף נמצא בסטרס זה לא זמן לשרוף שומן, להיפך – זה הזמן להניע את כל האנרגיה אל המוח, הלב והשרירים כדי להתמודד עם אותה "סכנת חיים" פיקטיבית. לכן, ככל שתצליחו להכניס יותר רוגע לחיים שלכם – יהיה לכם יותר קל להוריד את אחוזי השומן.
לסיכום, לחץ לוחץ אותנו לפעול במישור חיובי וגם דוחק בנו למקום שלא מועיל ופוגע בבריאותנו, הכול תלוי ביכולת שלנו לווסת את הלחץ – להשתמש בו לטובה כאשר מתעורר בנו הדחף לפעול , ומן הצד השני לדעת למתן ולרסן את הלחץ כאשר אנו נכנסים למחשבות מיותרות או פחדים דימיוניים. שילוב של פעילות גופנית בשגרה שלכם עוזר להפחית את הלחץ, לאזן את ההורמונים ולהציף את הגוך בתחושות של רגיעה ושלווה, בנוסף שילוב של תרגול מדיטציה, שמועיל במיוחד כאשר מתורגל בצמוד לאימון הכושר (כיוון שבזמן התרגול הגופני אנו מאחדים בין המוח לבין הגוף, ובסוף האימון אנחנו במצב מתקדם יותר בתרגול המדיטציה בו קל יותר להרפות ולכוון את הקשב לאן שנבחר) מוסיף ותורם באיזון הגוף והנפש. להרחבה בנושא המדיטציה וכיצד להתחיל תרגל, לחצו כאן לקריאת מאמר בנושא.